Oświadczenie Zarządu Stoczni Szczecińskiej sp. z o.o. dla mediów – 23 maja 2019

Szczecin, 23 maja 2019

Oświadczenie Zarządu Stoczni Szczecińskiej sp. z o.o.

Niniejsze oświadczenie i spotkanie z przedstawicielami mediów jest następstwem opublikowania niepodpisanego przez żadną osobę komunikatu klubu siatkarskiego Stocznia Szczecin. Wyrażam przekonanie, że opinia publiczna musi posiadać pełen dostęp do rzetelnej wiedzy o faktycznym przebiegu zdarzeń, których oświadczenie dotyczy i które szkodzą dobremu imieniu Stoczni Szczecińskiej.

Spółka i jej zarząd prowadzą politykę transparentną i konsekwentną. Stocznia Szczecińska w pełni i w sposób terminowy wywiązała się z wszelkich zobowiązań wobec klubu. Zawarta umowa została wykonana. Ani klub, ani poszczególni zawodnicy nie mogą wobec tego kierować wobec Spółki  żadnych uzasadnionych roszczeń, zrealizowała ona w pełni to, co do niej należało. Należy z mocą podkreślić, że definitywnie do przeszłości należą czasy, gdy prowadziło się szeptaną politykę polegającą na wyciaganiu pieniędzy ze spółek państwowych. To już nie te realia i to nie jest kultura działania tej Spółki.

Stocznia Szczecińska spotkała się z próbą nieuprawnionego nacisku. Dziś jest już oczywiste, że na tym polegały kierowane pod adresem Spółki podczas rozmów z przedstawicielami klubu propozycje ugodowego załatwienia sprawy. Poza sądem i wbrew jakimkolwiek podstawom formalnym próbowano uzyskać od Spółki sumy mające rozwiązać problem, który ze Stocznią Szczecińską nie ma nic wspólnego. Także oświadczenie, które sformułował klub, to, że nie jest podpisane, jest świadectwem brudnych intencji i nieuprawnionych działań wymierzonych w Stocznię. Powtórzę raz jeszcze – to nie jest kultura działania naszej Spółki.

Klub w chwili zwarcia umowy ze Spółką notował milionowe straty związane z wcześniejszą działalnością. W ocenie Zarządu cały dalszy przebieg wypadków trudno traktować inaczej, jak próbę zniwelowania deficytu powstałego w toku prywatnej działalności ze środków publicznych, z pieniędzy od Stoczni Szczecińskiej. Ze strony Spółki nie mogło być i nie było żadnych zapewnień, że zostaną przekazane jakiekolwiek sumy na ten cel. Jeśli realizowany był taki scenariusz, to Spółka od samego początku była wprowadzana w błąd. Przekazano środki wynikające z umowy, jakiekolwiek inne roszczenia mają charakter absolutnie bezprawny.

Stocznia Szczecińska traktuje oświadczenie klubu i kierowane wobec niej zarzuty jako absurdalne i nieuzasadnione. Być może to dalszy ciąg działań na jej szkodę. Nie zamierzamy w żadnej mierze wchodzić w merytoryczne rozważania o przedmiocie nieistniejących porozumień i niczym nie 3popartych roszczeń. Spółka zamierza natomiast konsekwentnie dążyć do wyegzekwowania zobowiązań klubu wobec niej. Umowa przewidywała, że za określoną kwotę wykonane zostaną na rzecz Spółki działania wizerunkowe związane z udziałem w rozgrywkach sportowych. Wycofując się z rywalizacji  klub tej umowy nie wykonał, co rodzi określone konsekwencje. Stojąc na straży dobra i majątku publicznego mamy obowiązek konsekwentnie zabiegać o doprowadzenie tej kwestii do końca.

W przypadku zaistnienia nowych okoliczności będziemy o nich bezzwłocznie informować.

Małgorzata Jacyna – Witt

p.o. Prezesa Zarządu Stoczni Szczecińskiej sp. z o.o.